Friday, November 10, 2017

Hari Musik Nasional - Bahasa Sunda

Dinten Musik Nasional - Nalika Sunda 

Hari Musik Nasional - Bahasa SundaManawi sakedik anu terang yen Dinten Musik Nasional labuh dina ping 9 Maret,rupina perayaan Dinten Musik ieu tak ngan lumangsung nasional wae aya oge Dinten Musik Internasional anu labuh dina ping 21 Juni. Saleresna naha Dinten Musik kedah aya? Alesanna cekap basajan,kanggo ngahargaan para musisi bareng karya maranehanana. 

Kaliwat naha Dinten Musik Nasional labuh dina ping 9 Maret? Perkawis ieu patali jeung dinten wedal panyipta tembang Indonesia Raya,WR Supratman. WR Supratman sorangan dikasinugrahankeun gelar Pahlawan Nasional luhur jasa na nyiptakeun tembang kabangsaan anu dugi ayeuna urang kuping sarta nyanyikan. Mios ti jasa WR Supratman, para pegiat musik kaliwat ngarayakeun dinten musik saban ping 9 Maret sumawonten sateuacan diresmikeun. 

Rencana kanggo ngajadikeun ping 9 Maret minangka Dinten Musik Nasional sorangan atos disusun saprak warsih 2003,di era pamarentahan Presiden Megawati Soekarno Putri luhur usul ti Persatuan Artis Panyipta Tembang sarta Nu nata Musik Rekaman Indonesia (PAPPRI). Nanging peryogi wanci ampir hiji dekadeu kanggo midamel rarancang penetapan Dinten Musik Nasional kasebat diresmikeun. Dinten Musik Nasional sorangan diresmikeun dina warsih 2013 tiheula ku Presiden ka-6 Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono dina Kaputusan Presiden Nomer 10 Warsih 2013.

Hartos sarta Tujuan penetapan Dinten Musik Nasional ieu teh kanggo ngaronjatkeun apresiasi balarea ka musik nasional,ngaronjatkeun kapercayaan diri sarta motivasi pegiat musik Indonesia,sarta ngaronjatkeun prestasi dina tingkat nasional,regional,sarta internasional. Ku margi eta,di saban mepeling Dinten Musik Nasional biasana aya pangajen kanggo insan musik Indonesia sae anu hirup keneh atawa anu atos wafat. 

Nurutkeun Keppres Nomer 10 Warsih 2013,Musik sorangan mangrupa ekspresi budaya universal anu merepresentasikeun peunteun luhur sarta kamanusaan anu ngabogaan peran strategis kanggo ngamajukeun pangwangunan nasional. Dipambrih dina mepeling Dinten Musik Nasional ieu,balarea Indonesia bade langkung mikaresep karya anu dihasilkeun ku musisi Indonesia sarta instrumen sarta pusaka musik has bangsa. 

Uniknya ,penetapan Dinten Musik Nasional ieu sempet ngabalukarkeun kontroversi. Margi ping wedal WR Supratman disawalakeun, dumasar penelusuran sajarah aya sapalih ahli anu nyatakeun yen WR Supratman malahan diwedalkeun dina ping 19 Maret 1903 sanes dina ping 9 Maret 1903. Leupas ti kontroversi kasebat,ping 9 Maret atos resmi ditetepkeun minangka Dinten Musik Nasional janten mending diperingati semaksimal manawi sanes?
Previous Post
Next Post

0 komentar: